We komen dit jaar met twee teams uit in de Overijsselse competitie. Ons eerste team komt uit in de Hoofdklasse West met een 6-tal. Het tweede team komt uit in de 2e klasse West met een 4-tal. De voortgang en standen zijn te volgen op Toernooibase:

Uitslagen en standen 1e team
2e team
17-01-2017 Damclub DEZ/NGKZ 2 wint overtuigend van Dronten 2 en is Kampioen!!
Een moeilijke tegenstander is Dronten, want de afgelopen seizoenen eindigde het steeds in 4-4. Dit keer werd er weer eens geprobeerd om nu dan wel te winnen. En dit lukte en het was ook nog eens dik verdiend. Hierdoor werd het gat met Lelystad, die 2e staat, zo groot dat DEZ/NGKZ 2 kampioen is.

Wedstrijdverloop:
Op bord 1 speelde Westerhof zo ijzersterk dat Kruik er helemaal niet aan te pas kwam om weerstand te bieden. Het middenveld stond zo goed dat de partij ook snel afgelopen was.
Op bord 2 speelde Wensink een prachtige partij met mooie combinaties en kwam 2 schijven voor en kon zo de partij rustig uitspelen.
Op bord 3 was het voor de neutrale toeschouwer een prachtige partij. Twee spelers die vol aanvallend wilden winnen. Pas in het eindspel ging Plakmeijer verdedigen om Hanekamp niet door te laten lopen naar dam. Plakmeijer haalde later wel een dam maar dit ging ten koste van een plakker die Hanekamp uithaalde waardoor hij ook een dam haalde. Zo eindigde het in 1-1.
Op bord 4 speelde Eleveld goed en had de overhand in de partij. Hoe meer de partij vorderde, hoe minder goed Eleveld ging nadenken en kreeg Last de kans dam te halen door middel van zetjes uit te halen. Dit zag hij echter niet terwijl Eleveld wel dam haalde en Last de partij verloor.

DEZ/NGKZ 2 - Dronten 2: 5-3
1. G. Westerhof - P. Kruik 2-0
2. H. Wensink - D. Walta 2-0
3. A.J. Plakmeijer - A. Hanekamp 1-1
4. E. Last - K. Eleveld 0-2


09-01-2017 Damclub DEZ/NGKZ 2 in evenwicht tegen Eye-t-webdesign 4
De derby Wapenveld - Hattemerbroek stond op het progamma. De vorige keer won Hattemerbroek met 7-1 dus Eye-t-webdesign 4 was gewaarschuwd. Dit waren ze zeker want er stond een sterk team en dus had DEZ/NGKZ 2 de handen vol aan deze tegenstander. Een heel verschil met de thuiswedstrijd.

Wedstrijdverloop:
Op bord 1 begon Borreman goed en maakte het Westerhof knap lastig. Maar halverwege de partij viel het een beetje stil bij Borreman en zag Westerhof kansen. Zo kon hij een goede aanval opbouwen om proberen een dam te halen bij Borreman. Dit lukte nog niet maar Borreman verloor wel een schijf waardoor hij met de rug tegen de muur stond. Door deze overmacht speelde Westerhof de partij rustig uit en won.
Op bord 2 werd er rustig afgetast en begon de partij rustig. Wensink vergat daarom aan te vallen en werd verrast toen de Munnink de aanval inzette. Hierdoor kon hij geen vuist meer maken en moest de overwinning aan de Munnink toe kennen.
Op bord 3 kreeg Last de primeur om een keer vanaf bord 3 te opereren. Dit was zonder succes want al na een paar zetten gaf hij zomaar 2 schijven weg waardoor de spanning er gelijk uit was. Koedoot maakte geen fouten en Last ging langzaam strijdend ter onder.
Op bord 4 speelde Plakmeijer aanvallend. Het leek erop dat hij een alles of niets wedstrijd wilde spelen. En dat moest hij ook wel want halverwege deze wedstrijd waren bord 2 en 3 al uit en stond wapenveld al met 4-0 vol dus hij moest winnen om nog een punt voor de club eruit te halen. En dat lukte want in het eindspel haalde hij een dam en zetten van Zandbergen onder druk. Zandbergen kon nog een remise halen maar dit had hij niet door zodat hij de partij opgaf.

Eye-t-webdesign 4 - DEZ/NGKZ 2 4-4
1. A. Borreman – G. Westerhof 0-2
2. A. de Munnink – H. Wensink 2-0
3. A. Koedoot - E. Last 2-0
4. M. Zandbergen – A.J. Plakmeijer 0-2


Het 1e team speelde een week later tegen Wapenveld 2 en zij wonnen 10-2.

Eye-t-webdesign 2 – DEZ/NGKZ 1 2-10
1. H. van Renselaar – J.W. Hoeve 1-1
2. G. Eilander – R. Hakvoort 0-2
3. V. Houtjes – G.J. Hoeve 0-2
4. J. Stegeman –A. Beekman 1-1
5. P. Borreman – H. Beekman 0-2
6. G.J. Frelink – H. Wensink 0-2

15-11-2016 Damclub DEZ/NGKZ 2 stunt tegen Lelystad 2
Een thuiswedstrijd tegen Lelystad 2 stond op het progamma. Op papier gezien een moeilijke tegenstander met veel meer kwaliteit dan DEZ/NGKZ 2. Lelystad kwam natuurlijk voor de winst dus waren de spelers van Hattemerbroek goed op hun hoede. Dit was goed te merken in de wedstrijd want in het begin werd er voorzichtig gespeeld om de schade zo klein mogelijk te houden. Maar het tegendeel werd bewezen en DEZ/NGKZ 2 won met overtuiging en steeg boven zich zelf uit.

Wedstrijdverloop:
Op bord 1 werd er in het begin voorzichtig gespeeld en dit kwam ten goede aan de Mol. Hij kwam steeds beter in de wedstrijd waardoor hij zich goed staande kon houden. Dit was belangrijk want Groen is een ervaren speler met veel kwaliteiten en de Mol moest geconcentreerd blijven om er een punt uit te slepen.
Op bord 2 ontstond een leuke partij zonder dat 1 speler er beter voor stond dan de ander. Het leek op een remise tot dat Wensink de controle op de partij verloor en van Roozelaar een combinatie naar dam kon uithalen. Wensink kon geen kant meer op en verloor zo de wedstrijd.
Op bord 3 ging in het begin de wedstrijd gelijk op. Totdat Plakmeijer niet oplette en 1 schijf achter kwam. De Jong dacht halverwege de partij dat hij een 1 om 3 kon uithalen maar toen hij met de uitvoering begon bleek dit niet mogelijk en strandde hij op een ruiltje. Plakmeijer was aan zet en hierdoor zat er voor hem een 2 om 3 in waardoor de stand weer gelijk was qua schijven en Plakmeijer een overwicht had op het bord. Doordat de Jong onder druk stond kon hij niet aanvallen en werd langzaam duidelijk dat Plakmeijer won.
Op bord 4 zien we het hele seizoen al vermakelijke partijen. Dit is de verdienste van Last. De meeste spelers die op bord 4 tegen hem speelden zijn veel beter dan hij. Last laat zich niet de kaas van het brood eten en gaat vol in de strijd om op deze manier niet te verliezen. Ook deze partij lukte hem dat weer. De Groot begon gemakzuchtig aan de wedstrijd en Last haalde al snel een 1 om 2 uit. De toon was gezet en de Groot maakte valletjes om het Last moeilijk te maken maar hierdoor werd het een gatenkaas bij de Groot en kon Last een 3 om 4 uithalen waardoor Last opeens 2 schijven voor stond. Last stopte met aanvallen en begon met verdedigen en omdat hij 2 schijven meer had liep de Groot in zijn eigen vallen en verloor hij van Last.

DEZ/NGKZ 2 - Lelystad 2: 5-3
1. W. de Mol - W. Groen 1-1
2. H. Wensink - D. van Roozelaar 0-2
3. A.J. Plakmeijer - A. de Jong 2-0
4. E. Last - H. de Groot 2-0

11-10-2016 Damclub DEZ/NGKZ 2 zet Eye-t-Webdesign 4 weer met beide benen op de grond
De 2e wedstrijd stond weer op het progamma het was een thuiswedstrijd tegen Eye-t-Webdesign 4 uit Wapenveld. De vorige wedstrijd speelde de ploeg uit Wapenveld knap gelijk tegen titelkandidaat Lelystad. DEZ/NGKZ 2 was daarom gewaarschuwd. Toen de partijen begonnen was dit ook zichtbaar. Toch bleek tijdens deze wedstrijd dat DEZ/NGKZ 2 beschikt over veel kwaliteit en klasse. Daardoor wonnen ons team ook overtuigend met 7-1 van Eye-t-Webdesign 4. Door de winst blijven we op de 1e plaats staan.

Wedstrijdverloop:
Op bord 1 ging het lang gelijk op en werd er verdedigend gespeeld. Hoe verder de wedstrijd vorderde hoe meer mogelijkheden er kwamen voor de Mol. Zo kon de Mol een 3 om 5 doen naar dam en dat deed hij ook. De Mol kwam hierdoor wel 2 schijven achter maar met een dam stond hij veel sterker dan Borreman. Het was bijna onmogelijk voor Borreman om nog een vuist te maken en daarom gaf hij de wedstrijd op.
Op bord 2 speelde Koedoot verdedigend en liet Wensink het spel maken. Wensink probeerde van alles om de winst er uit te slepen. Maar halverwege de partij lukte het hem en Wensink haalde een 3 om 2-tje uit naar dam. Door het verdedigende spel van Koedoot stonden de meeste schijven nog op zijn helft waardoor Wensink zijn verdediging op orde kon brengen en Koedoot vast zette. En zo verloor hij van Wensink.
Op bord 3 probeerde Plakmeijer dezelfde tactiek toe te passen als tegen Kampen. En dit lukte redelijk. Alleen domineerde Plakmeijer de vorige wedstrijd op het middenveld, dit keer deed hij het via de zijkanten van het bord waardoor van Doesburg door het midden moest als hij wilde aanvallen. Alleen lukte hem dat niet omdat het erg goed stond bij Plakmeijer achterin. Plakmeijer kon halverwege de partij een zetje forceren waardoor beiden dam haalden. Alleen Plakmeijer haalde eerder een dam, dit in het voordeel van hem waardoor hij de leiding nam in de wedstrijd. In het eindspel pakte Plakmeijer de dam af van van Doesburg en won hij.
Op bord 4 Leek het vooraf een wedstrijd alles of niets te worden. Maar deze voorspelling kwam niet uit. Houtjes ging gelijk aanvallend spelen en daar had Last moeite mee maar Houtjes lette niet goed op en Last kon de aanval eruit halen waardoor het weer een gelijkwaardige partij werd. Elke keer als Houtjes wat wilde proberen liet ze zich verrassen door Last. Zo bleef Last in de wedstrijd. Last wilde dam halen en gaf daarvoor 2 schijven weg. Houtjes kon ook dam halen maar speelde dit niet goed uit waardoor het een aantal zetten langer duurde voordat ook zij een dam had. Last zette een paar zetjes op waardoor Houtjes veel schijven verloor en het remise werd.

DEZ/NGKZ 2 - Eye-t-Webdesign 4: 7-1
1. W. de Mol – A. Borreman 2-0
2. H. Wensink – A. Koedoot 2-0
3. A.J. Plakmeijer – D. van Doesburg 2-0
4. E. Last – E. Houtjes 1-1

10-10-2016 Damclub DEZ/NGKZ 1 wint overtuigend van Zwolle/Ittersum
Het eerste team moest in Ittersum aantreden tegen de nieuwe Zwolle/Ittersum combinatie. Omdat het een samenwerking tussen 2 clubs is, konden we niet goed inschatten hoe sterk de tegenstanders zouden zijn die zij gingen opstellen. Uiteindelijk hadden we ons voor niets zenuwachtig gemaakt, want het werd een hele grote overwinning. Slechts 1 punt ging verloren door een remise. De overige 5 partijen werden gewonnen
Het was wel opvallend dat die ene remise bij onze sterkste speler, Rick Hakvoort, plaats vond. Verder kende de uitslag aan het 1e bord een opvallend resultaat. Alie Beekman wist te winnen van hun sterkste speler, Johannes van der Veer. Hierbij moet wel gezegd worden dat Alie toch wel een cadeautje kreeg aangeboden van haar tegenstander, want die stond veel beter, maar in tijdnood maakte hij een enorme blunder waarna hij gelijk kon opgeven.
Niettemin: Een 11-1 overwinning als competitiestart, dat voelt goed!

Comb. Zwolle/Ittersum 1 –DEZ/NGKZ 1: 1-11
1. J. van de Veer – A. Beekman 0-2
2. H. Smit – J.W. Hoeve 0-2
3. B. Straetemans – H. Beekman 0-2
4. J. Rensink – R. Hakvoort 1-1
5. J. Hulsman – R. Erven 0-2
6. W. Leyssenaar – W. de Mol 0-2

27-09-2016 Damclub DEZ/NGKZ 2 wint eenvoudig van Kampen 3
De 1e wedstrijd stond weer op het progamma in en tegen Kampen. De titel favoriet, Lelystad 2, had een dag eerder gelijk gespeeld tegen Wapenveld 4. Dit komt DEZ/NGKZ 2 wel goed uit omdat Lelystad vorig jaar bijna geen punten verspeelde. Dus bij winst zou DEZ/NGKZ gelijk 1e staan op de ranglijst. Dit motiveerde de ploeg alleen maar meer om te winnen. DEZ/NGKZ had geen enkele moeite met Kampen en won met 6-2.

Wedstrijdverloop:
Op het 1e bord zat de Mol tegen Ramon. Gezien de ratingen waren het 2 gelijkwaardige spelers en dit zag je goed terug op het bord. Van het begin tot het eind was het een spannende partij waarin het alle kanten op kon gaan. Beide maakten geen fouten waardoor het in een gelijkspel eindigde.
Op bord 2 speelde team topscoorder Wensink en dat was te merken want al na een aantal zetten kwam Wensink een schijf voor door een 1 om 2tje. Landman kreeg hierdoor moeilijkheden om nog aanvallen op te zetten. Door een goede verdediging kon Wensink de partij goed uit spelen en won hij.
Op bord 3 koos Plakmeijer gelijk voor de aanval en zette van Marle gelijk onderdruk. Van Marle kwam aan de linkerkant helemaal vast te staan en moest via de rechterkant wat verzinnen. Plakmeijer had de verdediging zo goed staan dat van Marle niks anders kon dan een schijf op te offeren zodat hij een schijf achterkwam dit in het voordeel van Plakmeijer. Van Marle kwam er nu helemaal niet meer uit en Plakmeijer liep vrij makkelijk na dam en controleerde de wedstrijd zodat van Marle kansloos was.
De finale was op bord 4 van Leeuw die vorig seizoen het jaar op bord 1 zat, zat nu op bord 4. Een zware kluif voor Last. Dit was te merken want na een paar zetten maakte Last een fout en kwam gelijk al een schijf achter. De leeuw viel de hele partij aan maar dit zonder succes. In het eindspel gaf Last zomaar weer een schijf cadeau waardoor hij er al 2 achterstond. Normaal gesproken een verloren wedstrijd. Maar de Leeuw maakte een grote blunder en gaf er 3 weg waardoor het remise werd.

SSS Kampen 3 - DEZ/NGKZ 2 2-6
1. H. Ramon – W. de Mol 1-1
2. H. Landman – H. Wensink 0-2
3. J. van Marle – A.J. Plakmeijer 0-2
4. P. de Leeuw – E. Last 1-1